Zoeken in deze blog

woensdag 16 mei 2012

Waar kan ik terecht voor nazorg voor ex-patiënten?

Jammer genoeg bestaan er in België nog geen echte nazorg-zelfhulpgroepen zoals in Nederland. De enige nazorg-groepen die er bestaan, zijn verbonden met de opnameklinieken. Als je merkt dat de kans op herval bestaat is het wel goed om er alert voor te zijn en om erover te praten. Indien je mensen in jouw omgeving hebt die je vertrouwt is dat een eerste mogelijkheid. Wanneer je toch liever iemand anders in vertrouwen neemt, kan je verder zoeken.

Er zijn in België in grote lijnen 2 manieren waarop je hulp kan beginnen zoeken:

1/ Je kan contact opnemen met een Centrum Geestelijke Gezondheidszorg (CGG). Op de volgende website kan je het adres zoeken van het CGG dat het dichtste bij jou in de buurt is: http://users.skynet.be/oase/allecgg.html#provincie%201
In een CGG werken mensen met verschillende opleidingen (psychiaters, psychologen, sociaal assistenten,...) in een team en ze zijn opgeleid om mensen met problemen te helpen, ook in een nazorg-fase. Het voordeel van zo'n CGG is trouwens dat de prijzen er lager zijn dan vb. bij een privé-therapeut. Het nadeel is dat er een wachtlijst kan zijn, maar normaal gezien moet je wel binnen een korte periode (ca. 2 weken) een eerste gesprek krijgen.

2/ Wij hebben ook lijsten van therapeuten die in een privé-praktijk werken. Om zo’n lijst te bekomen, kan je een mailtje sturen naar info@anbn.be met daarin de vraag voor een lijst van therapeuten bij jou in de buurt en je vermeldt er dan ook bij in welke gemeente of regio je woont. Op die manier kunnen we in ons bestand opzoeken welke mensen er bij jou in de buurt werken.
 
Tenslotte zou ik je nog willen meegeven dat er in het Inloophuis in Leuven elke woensdagnamiddag van 14u. tot 18u. gelegenheid is om eens met iemand te komen praten (er is steeds een (ex-)patiënt aanwezig en een ouder van iemand die een eetstoornis heeft gehad). Elke 3de zaterdag van de maand organiseren we ook een "vrije inloop", waar iedereen welkom is voor een gesprek, een activiteit of het lezen en uitlenen van boeken. Je kan daarover meer lezen op de website www.anbn.be, in de agenda.

Geen opmerkingen: