Zoeken in deze blog

woensdag 16 mei 2012

Wat zijn de gevolgen van (veelvuldig) braken?

1. Hartproblemen
Hartproblemen kunnen worden veroorzaakt door een stoornis in de elektrolytenbalans in het bloed en door uitdroging als gevolg van frequent braken, laxeren en/of het slikken van plaspillen. Door het braken gaat veel kalium verloren en dit leidt tot een tekort aan kalium. Een kaliumtekort gaat dan weer gepaard met spierpijnen en -krampen, duizeligheid, vochtophoping in armen en benen (oedeem), hartkloppingen, en kan zelfs leiden tot epilepsie. Kalium is essentieel voor een goed functioneren van de lichaamscellen. Eén van de meest bedreigde lichaamsorganen is de hartspier. Een daling van het kaliumgehalte kan leiden tot hartritmestoornissen en in het uiterste geval tot een hartstilstand.
Door het te weinig innemen van vocht, door braken en laxeren ontstaat een toestand van uitdroging en vaak ook een te lage bloeddruk.
Deze hartproblemen verdwijnen meestal wanneer het braken of laxeren stopt.

2. Maag- en darmproblemen
Door de grote hoeveelheden voedsel zal de maag plots uitzetten, dit kan leiden tot maagpijn en –krampen. Het frequent braken kan de maag en slokdarm ernstig beschadigen. In uitzonderlijke gevallen kan de maagbelasting zo groot zijn dat een maagscheur ontstaat.

Ook constipatie kan een belangrijk gevolg zijn, met opgezwollen buik en buikpijn tot gevolg.

Meestal verdwijnen deze klachten bij het stopzetten van het braken en/of laxeren, al blijft een deel van patiënten die boulimie hebben gehad na vele jaren nog klagen over constipatie. Ook kunnen er klachten mbt de maag blijven. Dit heeft wellicht vooral te maken met het feit dat de sluitspier van de maag na veelvuldig braken niet meer voldoende afsluit, waardoor voedsel kan terugvloeien naar de slokdarm. Hierdoor komt het maagzuur in contact met de slokdarm, die niet tegen dit bijtende zuur bestand is. Dit geeft een pijnlijk, branderig gevoel.

3. Mond en slokdarm
Mond en slokdarm komen als gevolg van het veelvuldig braken regelmatig in contact met maagzuur. Dit maagzuur kan heesheid en keelpijn veroorzaken. In uitzonderlijke gevallen kan het slokdarmperforatie tot gevolg hebben.
Dit maagzuur zorgt tevens voor een aantasting van het tandglazuur en veroorzaakt ernstige tanderosie en tandcariës, met hoge tandartsrekeningen als gevolg. Ook tandontstekingen komen voor.

4. Nog kort enkele andere
Ongeveer de helft van patiënten met boulimie heeft problemen met de menstruatie. Ze is onregelmatig of afwezig. De eventuele gevolgen hiervan op de vruchtbaarheid en op een verhoogde kans op miskramen werd tot nu toe onvoldoende onderzocht.
Zowel inslaap- als doorslaapstoornissen worden gesignaleerd. Er is tevens een duidelijke afname van het concentratievermogen en een verminderd reactievermogen.
Heel wat patiënten met boulimie wisselen periodes van eetbuien af met dagen van vasten. Dit zorgt voor grote gewichtsschommelingen, ook wel jojo effect genoemd. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om overtollige kilo’s kwijt te raken. 

Hoofdzakelijk gebaseerd op “Boulimie en eetbuien overwinnen. Een gids voor patiënt, gezin en hulpverlener” van dr Johan Vanderlinden, Lannoo, 2004

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo, mijn vriendin is heel vaak moe, ze word moeilijk wakker, slaapt extreem veel, klaagt over misselijkheid duizeligheid en buikpijn (ik vermoed haar maag), ik weet toevallig dat zij in het verleden annorexia heeft gehad, ze is hier keurig van hersteld, athans ze zecht niet meer te braken, gezien de klachten die ze heeft icm met de info op deze site weet ik niet meer of ik dat van harte moet geloven, zou het kunnen zijn met haar klachten dat ze misschien tog nog braakt?

Mvg

Els Verheyen zei

Bij deze klachten kunnen er heel veel verschillende oorzaken zijn, die best door een dokter worden onderzocht. Een bezoek aan de huisarts kan bij dit soort klachten nooit kwaad.

Daarnaast is het mogelijk dat de klachten te wijten zijn aan een eetstoornis. Dat hoeft niet per se te gaan om de gevolgen van braken, want er zijn ook andere manieren om je lichaam uit te putten.
Maar het kan natuurlijk wel. Als je je zorgen maakt om de gezondheid van je vriendin kan je dat in een gesprek met haar vertellen. En dan kan je de vraag aan haar stellen wat er aan de hand is, hoe het met haar gaat, wat de dokter erover denkt,...

Anoniem zei

Ik braak zelf ook en denk dat ik daardoor afval . Alleen durf ik niet naar mijn ouders te gaan . Minn vrienden makeb zich zorgen . Wat moet ik doen ? Heb het al zes keer gedaan. Help me ! Hopeloos meisje

Els Verheyen zei

Als je hulp zoekt, neem dan best contact op via info@anbn.be (kijk eens op onze website www.anbn.be, of ga eens naar het forum op die website). Je vindt bij ANBN mensen die zelf een eetstoornis hebben (gehad) en die je vanuit hun ervaringen zeker willen verder helpen!

Anoniem zei

Hallo,

Ik laxeer al langdurige tijd, wil stoppen maar het lukt me niet,
Ik weet dat het fout is en ook nog gevaarlijk, ben in het verleden bekent met anorexia.
Ik voel me constant moe duizelig pijn in mn buik maar ook de zijkanten van mn buik doen zeer.
Ik ben bang dat het een keer flink mis gaat, ik hou vocht vast mn buik is opgezet ik plas bijna niet,hoe kan ik hier mee stoppen kan ik acuut stoppen of moet ik afbouwen? groetjes anoniem

Anoniem zei

je moet niet bang zijn vertel eerst je vriendinnen dan je ouders en zie wa jullie kunnen doen want overgeven is egt niet gezond !

Els Verheyen zei

Stoppen met het nemen van laxeermiddelen doe je het best in samenspraak met je huisarts. Als je dan problemen ondervindt met je stoelgang, kan de huisarts samen met jou bekijken wat je nodig hebt. Sommige mensen stoppen meteen met alles ineens. Andere mensen stellen samen met de huisarts een afbouwplan op. Wat het beste werkt, zal je voor jezelf moeten uitzoeken.