Zoeken in deze blog

woensdag 7 november 2012

Welke eetstoornissen bestaan er?

De diagnosen van eetstoornissen worden omschreven in het Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, editie 4 (DSM-IV).
In mei 2013 komt van dit handboek een nieuwe versie uit (DSM-V). Hierin zal de eetbuistoornis (Binge Eating Disorder) als een aparte categorie opgenomen worden (naast anorexia nervosa, boulimia nervosa en eetstoornis niet anders omschreven).

In de DSM-IV worden drie grote categorieën van eetstoornissen beschreven:
  • anorexia nervosa
  • boulimia nervosa
  • eetstoornis niet anders omschreven (NAO).
Onder NAO verstaan we verschillende varianten van eetstoornissen zoals de eetbuistoornis (eetbuien hebben, zonder te compenseren zoals dat bij boulimia wel het geval is). Daarnaast kunnen er ook vormen van eetstoornissen in ondergedeeld worden die "subklinisch" genoemd worden. Dit wil zeggen dat niet aan alle criteria van anorexia of boulimia nervosa voldaan is, maar dat er toch sterke aanwijzingen zijn voor een eetstoornis. Bijvoorbeeld: een vrouw met anorexia nervosa bij wie de menstruatie nog geen drie opeenvolgende maanden uitgebleven is. Ook andere vormen van eetstoornissen die geen anorexia of boulimia nervosa zijn, behoren volgens de DSM-IV tot deze NAO-restgroep.


DSM-IV criteria voor:

Meer informatie over verschillende soorten en varianten van eetstoornissen:
binge eating disorder (eetbuistoornis) 
 Niet alleen zielepoten krijgen anorexia: lees hier een boeiend verhaal

Vel over probleem is een mooie documentaire die de anorexiaproblematiek goed in beeld brengt en ook toelicht dat eetstoornissen over zoveel meer gaan dan eten en gewicht alleen.Geen opmerkingen: