Zoeken in deze blog

zaterdag 7 juli 2012

Laxeermiddelen

Stoppen met het gebruik van laxeermiddelen kan in principe in één keer gebeuren. Enkel wanneer de lichamelijke conditie zeer slecht is (slechte bloedwaarden, gecontroleerd door een arts) en bij problemen met het hart kan als alternatief een afbouwschema voorgesteld worden.

Patiënten ervaren het oedeem (vochtophoping) vaak als zeer onaangenaam. Dit is het gevolg van het vasthouden van lichaamsvocht door de nieren. Het kan meer dan vijf liter bedragen en is dus duidelijk op te merken, ook in het aangezicht. Dit is echter van tijdelijke aard. Normaal verdwijnt de vochtophoping geleidelijk na enkele dagen of een week. Ook de obstipatie die vaak optreedt regelt zich na verloop van een tweetal weken terug naar een normaal niveau. Soms kan de arts je een minder agressief laxeermiddel aanraden om de darmwerking tijdelijk te stimuleren. 

Weetje: 
Laxeermiddelen hebben enkel een invloed op de dikke darm, het laatste stuk van het verteringsproces. Dit verklaart waarom slechts maximum 10% van het voedsel wordt afgevoerd via de ontlasting bij laxeren. Dit wil dus zeggen dat het grootste deel van de voeding al werd opgenomen via de maag en de dunne darm.

Geen opmerkingen: