Zoeken in deze blog

dinsdag 29 januari 2013

Eetstoornis NAO, wat is dat voor iets?

De diagnose van eetstoornis NAO wordt in Nederland het vaakst gesteld van alle diagnosen voor eetstoornissen. Hoe de verdeling in Vlaanderen is, is onbekend omdat er bij ons geen algemene databank is waar zo'n informatie wordt verzameld.
Omdat de diagnose zo weinig zegt is het voor veel mensen moeilijk om zich erin te herkennen of om zich erkend te voelen in de ernst van hun problemen. Leg maar eens aan je omgeving uit dat je een 'eetstoornis NAO' hebt...

Wat betekent NAO eigenlijk?
NAO staat voor 'niet anders omschreven'. Iemand kan deze diagnose krijgen als de eetstoornis niet volledig voldoet aan de diagnostische kenmerken van de specifieke eetstoornissen anorexia of boulimia nervosa. Vanaf mei 2013 zal de nieuwe DSM-5 van de eetbuistoornis een aparte categorie maken, waardoor ze niet langer onder de restgroep NAO valt.


Van eetstoornis-NAO is bijvoorbeeld sprake als iemand:
  • Aan alle criteria van anorexia nervosa voldoet, maar zijn of haar gewicht, ondanks  gewichtsverlies, binnen de normale grenzen valt. (Bijvoorbeeld als je bent gestart met afvallen op een moment dat je overgewicht had, maar verder lijken je gedachten en gedragingen wel op die van een persoon met anorexia nervosa.)
  • Aan alle criteria van boulimia nervosa voldoet, maar de eetbuien en het compensatiegedrag minder dan twee maal per week voorkomt, of korter dan drie maanden duurt.
  • Aan alle criteria van anorexia nervosa voldoet, maar geregeld menstrueert.
  • Herhaaldelijk kauwt op en uitspuugt van (niet doorgeslikte) grote hoeveelheden voedsel.
  • Compenserend gedrag toont na kleine, in plaats van grote, hoeveelheden voedsel.

Geen opmerkingen: