Zoeken in deze blog

woensdag 16 mei 2012

Hebben jullie informatie over "spitting"?

Ik ben op zoek naar alle mogelijke informatie over spitting, ik kan er op het internet niet zoveel over vinden. Ik hoop dat iemand me kan helpen.


Spitting is het meest bekend als eetprobleem bij baby's en kleine kinderen, maar eigenlijk veel minder als eetstoornis bij jongeren of (jong)volwassenen. Bij spitting bij kinderen is bekend dat zij soms het eten in hun kaken "opslaan" of "bewaren" en het nadien uitspuwen.
Soms wordt spitting ook gezien als een bijkomend symptoom, bij een andere eetstoornis of als één manier van compensatie (zoals vasten, overmatig sporten of braken ook compensatiemechanismen zijn => zie het document in bijlage van Prof. Vervaet en ook op het volgende forum: http://www.revolutionhealth .com/forums/mental-behavioral -health/anorexia/87555).
 
 
In sommige handboeken over eetstoornissen staat er een heel korte verwijzing naar deze vorm van eetstoornis (bij eetstoornis NAO: "herhaaldelijk kauwen en uitspuwen van grote hoeveelheden voedsel, zonder inslikken"). 

Hoe uit zich deze eetstoornis? We geven hierbij een korte casus.
Een jonge vrouw van 21 jaar, Elisa, kon wel gewone maaltijden eten met haar familie, maar had op haar kamer "eetbuien" met snoep en koeken. In plaats van haar eten in te slikken spuwde ze alles terug uit in plastic zakjes, die ze in openbare vuilnisbakken ging wegstoppen om te vermijden dat haar familie er iets van te weten zou komen. De schaamte was duidelijk even groot als bij mensen die een (objectieve of subjectieve) eetbui hebben en het voedsel inslikken en daarna al dan niet braken.
 
Op een Engelstalig forum waar mensen vragen kunnen stellen aan experts vind je ook wel wat informatie: http://en.allexperts.com/q /Anorexia-Eating-Disorders -1604/chewing-spitting-8.htm  (bovenaan in de "search" kan je "spitting" als zoekterm opgeven en dan vind je nog meer berichten over het onderwerp). Zo is er vb. een vraag en antwoord over "of je in gewicht kan bijkomen door te kauwen en te spuwen".
 
Als je via Google zoekt naar "spitting eetstoornis", dan kom je nog wel wat links tegen waar je meer informatie kan lezen.
Op You Tube is er ook een informatief filmpje: http://www.youtube.com/watch?v =rjk9l3vJdvE

Geen opmerkingen: