Zoeken in deze blog

woensdag 16 mei 2012

Wat is de invloed van de media?

Volgens mij spelen televisie en tijdschriften een belangrijke rol in het ontstaan van een eetstoornis. Je moet maar een boekje openslaan of de televisie aanzetten en wat zie je … allemaal mooie slanke vrouwen. Geen wonder dat jonge vrouwen vandaag de dag streven naar een slank lichaam. Als ze in de tijdschriften en op de televisie niet meer constant superslanke vrouwen zouden tonen, dan zouden er ook veel minder meisjes met eetproblemen zijn.
  
In de media creëert men hoge verwachtingen voor jonge mensen. Dit ideaalbeeld heeft een grote invloed op 14-18 jarigen, die in een leeftijdsfase zitten waarin ze op zoek gaan naar een eigen identiteit (o.a. door zich te spiegelen aan voorbeeldfiguren).
Maar deze beelden zijn niet dé schuldigen van een eetprobleem. Iedereen wordt immers geconfronteerd met deze media en toch ontwikkelt slechts een beperkte groep een eetstoornis.
Mensen hebben in verschillende mate weerstand tegen de invloeden van buitenaf.

Problemen worden vaak gekoppeld aan de cultuur. Maar er is nooit een simpel rechtstreeks oorzaak-gevolg verband. Er zijn nog tal van andere factoren die een rol kunnen spelen.
Samensteller: Prof. Dr. W. Vandereycken
Jaar: 2008

Geen opmerkingen: