Zoeken in deze blog

donderdag 13 februari 2014

Hebben veel mensen een terugval? Kan je wel helemaal herstellen?

Herstellen van een eetstoornis doe je niet in 1-2-3. Dat gaat altijd met vallen en opstaan. In die zin is een “terugval” heel normaal en hoort dat gewoon bij het herstelproces. Het is niet zo dat je een behandeling van 20 sessies kan volgen en dat daarmee voor altijd je probleem opgelost is. Eetstoornissen hebben met zoveel verschillende factoren te maken en grijpen heel erg in in het (psychische) leven van mensen. Je moet ook elke dag minstens 3 keer eten, dus je wordt elke dag opnieuw geconfronteerd met het moeilijkste wat er is voor die persoon. Gemiddeld gesproken duurt het 7,5 jaar voor mensen met een eetstoornis herstellen, maar dat kan variëren van 6 maanden tot langer dan 30 jaar.

Je kan op voorhand nooit weten hoelang het bij jou zal duren. Maar geef jezelf de tijd om jezelf beter te leren kennen en om met je problemen aan de slag te gaan. En maak er elke dag opnieuw het beste van. Leer uit je tegenslagen. Dat is de enige manier om vooruit te geraken, om aan je persoonlijke herstel te werken. (tip van een ervaringsdeskundige)


Onderzoek (Steinhausen, 2002) toont aan dat ongeveer 50% volledig herstelt van een eetstoornis, 30% verbetert maar houdt problemen en 20% blijft langdurig ziek. Na verloop van tijd zal 1/20 overlijden aan de gevolgen van de eetstoornis (1/3 door zelfdoding en 2/3 door lichamelijke complicaties).

Geen opmerkingen: