Zoeken in deze blog

woensdag 7 mei 2014

Hulp bij emetofobie

Aan het woord emetofobie hoor je al meteen dat het om een fobie of een angststoornis gaat. Emetofobie is een grote en hinderende angst om over te geven, ook wel braakfobie of overgeef-fobie genoemd.

Mensen met emetofobie hebben veel last van piekergedachten, van angstklachten en van vermijdingsgedrag. Dit vermijdingsgedrag houdt bijvoorbeeld in dat mensen bepaalde voedingswaren gaan vermijden, omdat ze bang zijn dat ze er misselijk van zullen worden. Soms gaat het zo ver dat mensen echt stoppen met eten, omdat hun angst zo groot is.
Verder zijn er ook mensen die bijvoorbeeld niet met de bus of de boot durven gaan, of nooit in een rollercoaster durven gaan. Ze proberen daardoor te vermijden dat ze moeten overgeven. Voor sommigen is ook het zien van braaksel bij anderen al voldoende om een paniekaanval te krijgen.

Soms komt het voor dat mensen met een eetstoornis ook aan emetofobie lijden. Net zoals bij anorexia en boulimia nervosa gaat het bij 90% van de getroffenen om vrouwen. Mannen zijn dus ook in de groep van personen met een braakfobie in de minderheid.

Herken jij je hier in en zoek je hulp bij deze bijzondere vorm van eetproblemen, dan kan je daarvoor hulp zoeken. De cognitieve gedragstherapie is daarvoor de meest aangewezen therapievorm. Een centrum dat hierin heel gespecialiseerd is, is het Angstcentrum in Lanaken.

Verder bestaat er ook de Stichting Emetofobie die lotgenoten uit Nederland en België de kans geeft om ervaringen uit te wisselen. Verder zorgen ze ook voor informatie en doorlichting en belangenbehartiging. Een ervaring van een vrouw met emetofobie kan je hier lezen.

http://emetofobie.nl
 

Er bestaan ook boeken over emetofobie, zoals 'Misselijk van angst' van Margaret Massop.Geen opmerkingen: