Zoeken in deze blog

woensdag 16 mei 2012

Bestaat er medicatie tegen eetstoornissen?

Er bestaat momenteel geen enkele medicatie die eetstoornissen geneest. 
Er is wel medicatie die bepaalde lichamelijke symptomen verlicht (bijvoorbeeld maaglast).
In bepaalde gevallen worden antidepressiva voorgeschreven voor eetstoornispatiënten. Deze zijn vooral aangewezen bij patiënten met boulimia nervosa omdat de drang naar eten vermindert en de stemmingsschommelingen verbeteren.
Er wordt een onderscheid gemaakt tussen oude antidepressiva en antidepressiva van de nieuwe generatie (bijvoorbeeld Prozac). Antidepressiva van de nieuwe generatie hebben een selectievere invloed waardoor er minder nevenwerkingen zijn. Daarnaast prikkelt een antidepressivum van de nieuwe generatie de eetlust niet meer. Het blijft echter nog steeds zo dat een antidepressiva niet werkt bij een laag gewicht.
Het is belangrijk om op te merken dat antidepressiva slechts een kortdurend effect hebben. Ze zijn vaak nuttig om een vicieuze cirkel te doorbreken, maar ze zijn niet voldoende op zich. Bijkomende therapie is noodzakelijk.

Meer info?
Topiramaat bij boulimia nervosa en eetbuistoornis
Antipsychotica bij anorexia nervosa
Onderzoeken te downloaden bij Wetenschapswinkel:
http://www.uu.nl/uupublish/defaculteit/profielenorganis/organisatie/wetenschapswinke/informatieoverpu/psychiatrieenneu/25707main.html

Een methode die momenteel experimenteel onderzocht wordt bij anorexia nervosa is de methode van diepe hersenstimulatie. Dit wordt enkel gebruikt bij mensen waar geen enkele andere behandeling een voldoende goed resultaat oplevert. Meer onderzoek is nodig om te controleren of de methode voldoende werkzaam is en of er geen negatieve bijwerkingen zijn. 

Geen opmerkingen: