Zoeken in deze blog

woensdag 16 mei 2012

Is een eetstoornis erfelijk?

Ongeveer 15 jaar geleden heb ik zelf een eetstoornis gehad. Momenteel is er af en toe nog wel eens een moeilijk moment, maar over het algemeen gaat het goed met mij. Toevallig of niet heeft mijn 24-jarige dochter sinds korte tijd ook een eetprobleem. Nu stel ik mij de vraag of een eetprobleem erfelijk is.

Een eetstoornis is een samenspel tussen nature (aanleg) en nurture (opvoeding en ontwikkeling). In wetenschappelijk onderzoek heeft men tot op heden nog onvoldoende gegevens die een bewijs vormen voor de erfelijkheid van een eetstoornis (nature). Men spreekt wel van een aangeboren kwetsbaarheid voor het ontwikkelen van een eetprobleem. De opvoeding en omgevingsfactoren (nature) hebben een belangrijke invloed op deze kwetsbaarheid. In de opvoeding is er sprake van risico- en beschermende factoren. Des te meer beschermende factoren er aanwezig zijn, des te beter voor een kind.

Recente onderzoeken geven aan dat er een genetische aanleg kan zijn bij anorexia. Welke genen specifiek een invloed hebben is echter nog niet geweten.

Geen opmerkingen: