Zoeken in deze blog

woensdag 16 mei 2012

Is er gevaar voor mijn vruchtbaarheid?

Ik heb sinds een tweetal jaar te kampen met een eetstoornis. Het gaat nu echter al veel beter en ik volg een normaal eetpatroon met normale porties. Mijn gewicht zit nu rond de 51kg en ik schat dat ik 1.68m ben. Dit gewicht had ik ook voor mijn eetprobleem of toch ongeveer. Er is wel iets waar ik me veel zorgen over maak, namelijk het uitblijven van mijn menstruatie. Vorig jaar in september ben ik met de pil gestopt (omdat het uit was met mijn vriend) en sindsdien heb ik niet meer gemenstrueerd. Ik ben al bij mijn huisarts langs geweest en uit bloedonderzoek bleek dat mijn hormonenbalans vrij normaal was (enkele waarden nog aan de lage kant). Toch is dit geen geruststelling. Ik wil later zo graag kindjes en ben bang voor mijn vruchtbaarheid. Wat kan ik het beste doen?

Het uitblijven van de menstruaties kan in uw geval waarschijnlijk te wijten zijn aan het te lage gewicht want je hebt een BMI 18 waar dit 20 zou moeten zijn, hetgeen betekent dat je minimum 56 kg zou moeten wegen voor jouw lengte. Hoe langer de menstruaties zijn uitgebleven hoe langer het duurt vooraleer ze terugkeren. Pas als je dat gewicht gedurende zes maanden stabiel kunt houden (met een normaal eetpatroon) en er zouden dan nog geen menstruaties optreden dan kan dit liggen aan:
- eenzijdige samenstelling van je voeding
- teveel sport of fysieke inspanningen
- sterke stress
We raden dan in elk geval aan een hormoononderzoek te laten uitvoeren gekoppeld aan een echografie van de eierstokken (om te zien of er activiteit is); zeker niet te snel met de pil starten maar de natuurlijke evolutie afwachten! Als je later een specialist raadpleegt in verband met vruchtbaarheidsproblemen, vermeld dan steeds dat je een eetstoornis gehad hebt.
Hou er ook rekening mee dat niet menstrueren geen zekerheid biedt van onvruchtbaarheid: soms kan een eisprong optreden nog voor er een menstruatie is; als je dan onverwacht zou vrijen is bevruchting mogelijk. Daarom steeds zorgen voor veilig vrijen, liefst zonder de pil als je wil wachten op het natuurlijke herstel.

Lees ook meer in de brochure van Psycholoog en Seksuoloog Jan Norré over eetstoornissen en zwangerschap.
 

Geen opmerkingen: