Vegetarisme komt
vaak voor bij mensen met een eetstoornis. Helaas meestal in een ongezonde vorm.
Hier zijn 2 mogelijke verklaringen voor. Het eerste is dat vegetariërs zo
begaan zijn met hun voedingsopname dat het uitmondt in een obsessie met het
gevolg dat gezond eten ‘te gezond’ wordt en er zich een eetstoornis kan
ontwikkelen. Ten tweede kan vegetarisme gebruikt worden door personen met
aanleg voor een eetstoornis om zo de hoeveelheid van hun voedselconsumptie
onder controle te houden.1
Hoe blijft vegetarisme dan gezond? Door te variëren en de juiste keuzes
te maken!
Vlees wordt meer en
meer in een slecht daglicht gezet. Zo zou het kunnen bijdragen tot de
ontwikkeling van kanker, hart- en vaatziekten en acne. Dit geldt enkel echter
voor vet vlees en vlees dat veel cholesterol bevat zoals orgaanvlees. Als de
inname van vlees beperkt wordt tot ongeveer 100g/dag (bij voorkeur de magere
soorten), dan is er weinig tot geen gezondheidsrisico en alleen maar
gezondheidsvoordeel want vlees bevat essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten,
ijzer en vitamine B12.²
Vlees volledig
schrappen uit het menu en het niet vervangen door volwaardige vegetarische
alternatieven is dus vragen voor gezondheidsachteruitgang. Bloedarmoede en
rachitis zijn slechts enkele voorbeelden van ziektes die kunnen optreden door
de tekorten. We kunnen vegetarisme opdelen in verschillende groepen:
§ Lacto-ovo-vegetariërs eten geen vlees, maar wel
nog dierlijke producten zoals melk en eieren waardoor ze minder kans hebben op
deficiënties dan veganisten. Indien men varieert met vleesvervangers zoals
quorn, tempé, tofu, seitan, noten, zaden en peulvruchten komt men zeker aan een
evenwichtig eetpatroon.
§
Lacto-vegetariërs
eten wel nog melk, maar geen eieren. Hiervoor geldt hetzelfde als voor de
lacto-ovo- vegetariërs.
§
Ovo-vegetariërs
eten wel nog eieren, maar geen melkproducten. Bij deze groep moet extra
aandacht zijn voor de opname van calcium. Calcium zorgt immers voor een stevige
botstructuur, voor de bloedstolling, de
werking van het hart en het reactievermogen van de spieren . Groene groenten,
noten, en haver-, rijst- of sojadranken verrijkt met calcium zijn een goed
alternatief als men er voldoende van consumeert. Minimum 500ml calcium
verrijkte producten/ dag + 1-2 sneden kaas (bestaat ook veganistisch) worden
aanbevolen.
§
Een pseudo
vegetariër eet naast melk en ei ook nog vis en een semi-vegetariër eet maar af
en toe vegetarisch.
§
Veganisten
eten noch vis en vlees noch melk en ei. Deze groep moet vaak vitamine B12 als
supplement nemen. Calcium, eiwit en ijzer moeten uit andere bronnen komen zoals
volkoren producten, peulvruchten, Ca verrijkte soja- producten, noten, zaden of
vleesvervangers. Veganisme is uit den boze bij jonge kinderen omdat het de
groei flink kan belemmeren.³
Tegenwoordig kan men
eindeloos variëren met vegetarische voeding. Hieronder bevindt zich alvast een
recept voor een volwaardige vegetarische maaltijd. Men mag echter ook niet
vergeten, dat er niets mis is met (terug) vlees te eten.
Bronnen en meer info?
1) Eetstoornis.be.
(s.a.) Als te 'gezond eten' ongezond wordt.
2) Coene
I. (2003). Fabels versus feiten over vlees. Nutrinews (2003-4), p1-9
3) www.eva.be:
alles wat je moet weten over vegetarisme
Samengesteld door diëtiste Patricia
Geen opmerkingen:
Een reactie posten