Zoeken in deze blog

dinsdag 15 mei 2012

Vegetarisme en eetstoornissen


Vegetarisme komt vaak voor bij mensen met een eetstoornis. Helaas meestal in een ongezonde vorm. Hier zijn 2 mogelijke verklaringen voor. Het eerste is dat vegetariërs zo begaan zijn met hun voedingsopname dat het uitmondt in een obsessie met het gevolg dat gezond eten ‘te gezond’ wordt en er zich een eetstoornis kan ontwikkelen. Ten tweede kan vegetarisme gebruikt worden door personen met aanleg voor een eetstoornis om zo de hoeveelheid van hun voedselconsumptie onder controle te houden.1  Hoe blijft vegetarisme dan gezond? Door te variëren en de juiste keuzes te maken!

Vlees wordt meer en meer in een slecht daglicht gezet. Zo zou het kunnen bijdragen tot de ontwikkeling van kanker, hart- en vaatziekten en acne. Dit geldt enkel echter voor vet vlees en vlees dat veel cholesterol bevat zoals orgaanvlees. Als de inname van vlees beperkt wordt tot ongeveer 100g/dag (bij voorkeur de magere soorten), dan is er weinig tot geen gezondheidsrisico en alleen maar gezondheidsvoordeel want vlees bevat essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, ijzer en vitamine B12.²

Vlees volledig schrappen uit het menu en het niet vervangen door volwaardige vegetarische alternatieven is dus vragen voor gezondheidsachteruitgang. Bloedarmoede en rachitis zijn slechts enkele voorbeelden van ziektes die kunnen optreden door de tekorten. We kunnen vegetarisme opdelen in verschillende groepen:

§  Lacto-ovo-vegetariërs eten geen vlees, maar wel nog dierlijke producten zoals melk en eieren waardoor ze minder kans hebben op deficiënties dan veganisten. Indien men varieert met vleesvervangers zoals quorn, tempé, tofu, seitan, noten, zaden en peulvruchten komt men zeker aan een evenwichtig eetpatroon.

§  Lacto-vegetariërs eten wel nog melk, maar geen eieren. Hiervoor geldt hetzelfde als voor de lacto-ovo- vegetariërs.    

§  Ovo-vegetariërs eten wel nog eieren, maar geen melkproducten. Bij deze groep moet extra aandacht zijn voor de opname van calcium. Calcium zorgt immers voor een stevige botstructuur, voor de bloedstolling,  de werking van het hart en het reactievermogen van de spieren . Groene groenten, noten, en haver-, rijst- of sojadranken verrijkt met calcium zijn een goed alternatief als men er voldoende van consumeert. Minimum 500ml calcium verrijkte producten/ dag + 1-2 sneden kaas (bestaat ook veganistisch) worden aanbevolen.    

§  Een pseudo vegetariër eet naast melk en ei ook nog vis en een semi-vegetariër eet maar af en toe vegetarisch.       

§  Veganisten eten noch vis en vlees noch melk en ei. Deze groep moet vaak vitamine B12 als supplement nemen. Calcium, eiwit en ijzer moeten uit andere bronnen komen zoals volkoren producten, peulvruchten, Ca verrijkte soja- producten, noten, zaden of vleesvervangers. Veganisme is uit den boze bij jonge kinderen omdat het de groei flink kan belemmeren.³

Tegenwoordig kan men eindeloos variëren met vegetarische voeding. Hieronder bevindt zich alvast een recept voor een volwaardige vegetarische maaltijd. Men mag echter ook niet vergeten, dat er niets mis is met (terug) vlees te eten.

Bronnen en meer info?
1) Eetstoornis.be. (s.a.)  Als te 'gezond eten' ongezond wordt. 
2) Coene I. (2003). Fabels versus feiten over vlees. Nutrinews (2003-4), p1-9
3) www.eva.be: alles wat je moet weten over vegetarisme

Samengesteld door diëtiste Patricia

Geen opmerkingen: