Zoeken in deze blog

dinsdag 15 mei 2012

Wat is ongezond lijnen?


De meeste meisjes jonger dan 20 lijnen wel eens, ook al hebben ze geen overgewicht. Een kwart van hen gebruikt ongezonde lijnvormen en nog eens een kwart neemt toevlucht tot extreme en gevaarlijke vormen van lijnen. Zo blijkt uit Nederlands onderzoek. Het zijn niet alleen kinderen met overgewicht die lijnen. Bijna de helft van de kinderen met een normaal gewicht lijnt ongezond of extreem. Opvallend is dat zelfs 1 op 5 meisjes met een ondergewicht blijft lijnen.

Wat is ongezond lijnen of ongezond diëten?
Ongezond lijnen is het helemaal overslaan van maaltijden, niet willen drinken, heel weinig eten, overleven op dieetdrankjes, continu een afslankkuur volgen of dieetpillen slikken.
Wanneer meisjes soms dagen niet eten, hun vinger in de keel steken na een maaltijd of laxeermiddelen nemen om het eten kwijt te raken, spreekt men van extreem lijngedrag.

Welke factoren verhogen het risico op ongezond en extreem lijngedrag?
Ongezond of extreem lijngedrag hangt vooral samen met de houding van meisjes ten aanzien van slank zijn en met de invloed van de omgeving, zo blijkt. Meisjes die ongezond lijnen doen dit vooral om slank te zijn omdat zij denken dan gelukkiger te zijn of hopen zich lekkerder in hun vel te voelen. Het lijngedrag van vriendinnen of zussen speelt ook een rol. Meisjes die ongezond en extreem lijnen hebben vaak ook zussen of vriendinnen die aan de lijn doen. Wat ook opvalt is dat meisjes die extreem lijnen vaker roken dan meisjes die niet of gezond lijnen. Uit het onderzoek blijkt tenslotte dat extreem lijnende meisjes een lager zelfvertrouwen hebben dan de andere meisjes.

Voorlichting: beklemtoon ook het gezond eetgedrag en gezond lijngedrag!
Volgens de onderzoekers zou in voorlichtingscampagnes naast aandacht voor het voorkómen van eetstoornissen en van overgewicht, ook meer aandacht moeten komen over hoe je op een gezonde wijze zou kunnen afvallen en hoe je daarna je gewicht op peil kunt houden.

Bron: www.hulporganisaties.be februari

Geen opmerkingen: