Zoeken in deze blog

dinsdag 11 februari 2014

Hoe proberen jullie personen met een eetstoornis te helpen?

Wij zijn een zelfhulpgroep, dus dat wil zeggen dat mensen bij ons terecht kunnen voor informatie en steun vanuit het perspectief van een ervaringsdeskundige. Die geeft niet alleen algemene informatie, maar die vertelt ook met voorbeelden hoe het is om een eetstoornis te hebben, om stappen te zetten, om op zoek te gaan naar hulp, om veranderingen aan te brengen, om te zoeken naar wat voor jou persoonlijk helpt,…

We bieden geen therapie of behandeling aan, maar werken naast en samen met de professionele hulpverlening. We verwijzen regelmatig door en andersom verwijzen hulpverleners hoe langer hoe meer ook naar ons door (vb. als ouders met heel wat vragen zitten en een hulpverlener omwille van privacy geen vragen kan beantwoorden, kan hij de ouders wel naar ons doorverwijzen zodat wij hen kunnen opvangen en helpen zoeken naar manieren om met moeilijkheden om te gaan).

Verder proberen we de hulpverlening voor mensen met een eetstoornis én hun omgeving te verbeteren, o.a. door actief mee te werken binnen het Vlaams PatiëntenPlatform (werkgroep OPGanG), het Familieplatform Geestelijke Gezondheid en de Vlaamse Academie Eetstoornissen. Dat zijn plaatsen waar we kunnen aankaarten waar er nog tekorten zitten in de hulpverlening, waar we samen aan kunnen werken om de kwaliteit van  leven voor personen met een eetstoornis én hun omgeving te verbeteren.
 
Om mensen met een eetstoornis te helpen via zelfhulp zetten we verschillende kanalen of acties in:
  • we hebben een informatieve website (www.anbn.be), maar ook deze infoblog: eetstoornissen.blogspot.be,
  • we bieden contact aan via een forum voor lotgenoten en naaste omgeving (“uit de ban van eetstoornissen”) en via dat forum kunnen mensen ook tweemaal per week ’s avonds chatten met een ervaringsdeskundige,
  • we hebben een telefoonnummer (016 898989) en contactouders die telefonisch te bereiken zijn,
  • we hebben onze Inloopmobiel Eetstoornissen en
  • in Leuven ons InloophuisEetstoornissen, waar mensen elke woensdagnamiddag gratis kunnen langskomen.
  • Verder bieden we nog andere activiteiten aan, zoals themabijeenkomsten, creatieve bijeenkomsten (vb. een collage maken over gevoelens) of uitstappen (om elkaar op een laagdrempelige manier te leren kennen).
  • Ook via Facebook en Twitter proberen we mensen te informeren en tips mee te geven (vb. via onze Facebookpagina verspreiden we “tips van de week” en heel wat inspirerende boodschappen of interessante artikels, maar we hebben ook een gesloten Facebookgroep waar enkel mensen met een eetstoornis lid van zijn en waar zij elkaar ondersteunen, onder begeleiding van ervaringsdeskundigen).
 
Belangrijk is ook dat we niet alleen de personen met een eetstoornis helpen, maar ook de mensen in hun omgeving (vb. praatgroepen voor ouders/partners, een eigen plek op het forum,…). Ook voor hen is het vaak erg moeilijk om met de ziekte om te gaan, dus ondersteuning om het te blijven volhouden is ook in het voordeel van de persoon met de eetstoornis!

Geen opmerkingen: